Spirit de Vamă

(Vama Veche, 3 iunie 2017)

Da, ați auzit cu toții de Vama Veche, dar fiecare a înțeles ce a vrut sau cât a putut. E după cât te ajută materia cenușie, cum o ajuți și tu pe ea sau cât de mult te uiți la televizor.
Până nu vezi nu ai cum să-ți faci o părere. Dar mai ales nu ai cum să-ți faci o părere proastă despre Vamă. Nu ai cum să condamni o masă de oameni normali la cap care vin la mare, la plajă și fac lucruri pe care le face oricine.
Există oameni care fumează, citesc, beau bere, râd, înoată, mănâncă și se șterg cu prosop cu Winni the Pooh. Lucruri pe care le face oricine, eu, tu, și în oricare stațiune din lumea asta. M-am săturat de clișeul ”în Vamă lumea se droghează”. Să mori tu? În București nu? Direct în tramvai,nu? În casa scării, nu? Al naibii rocker, se duce special în Vamă să se drogheze, că în altă parte îi este rușine. Cine se droghează, se poate droga unde vrea și mai ales unde poate. Pentru că eu nu am văzut în Vamă cum se droghează lumea. Poate au făcut-o, nu le iau apărarea, dar eu nu am văzut. Poate s-au drogat în camera de hotel și apoi au ieșit pe plajă. Cert este că pe noi nu ne-a deranjat.

În general sunt oameni civilizați. Sunt și bizoni, of course. Și nu e prima dată când merg în stațiunea asta, așa că până acum mi-am format o părere despre ce înseamnă spiritul de Vamă. E frumusețe, e libertate, e normalitate, e colorit și relaxare. Se aud valurile mării pe ritm de raggae, folk sau rock. Se aud râsete de oameni cărora nu le pasă de kg în plus a vecinului, de fața imperfectă a fetei de lângă, de numărul de cercei a altuia sau de tatuajele celuilalt.
De obicei evit comparațiile, dar de data asta voi face o excepție și voi spune  scrie că, față de Costinești, Mamaia, etc ,în Vama Veche vin tineri liberi, cel puțin spiritual vorbind. Sunt oameni care își lasă grijile acasă, se vede asta, nu au inhibiții și complexe, și reușesc cumva să antreneze o situație, să o facă specială, să o facă memorabilă și mai ales să fie normală.

E muzică bună, nu se dansează pe cuburi ca în club, nu e dată tare să îți bubuie urechile, nu se aud 3 melodii diferite în același timp, nu stă nimeni cu slipii băgați în fund, vrea să se bronzeze total, se duce la nudiști.
Găsești toalete publice și dușuri aproape de plajă (nu cum s-a dat la tv că în Vamă nu există wc), marketuri cu de toate, bere la draft sau nu, clătite uriașe, patiserie, shaorme, restaurante cu mâncăruri diverse, autoservire, porumb fiert, discotecă seara, live-uri, stand-up comedy, lucruri handmade, hoteluri și pensiuni, campare la cort în curte sau direct pe plajă, nudiști, cherhanale cu specific pescăresc și multe altele. Am adunat și o listă de prețuri:

Ca evenimente culturale/distractive :

Vama Veche este și va rămâne ceva special, cu farmec aparte, indiferent de câte tocuri și buze rujate va vedea sau câte mașini decapotabile se vor plimba pe plajă sau câți fițoși vor râde sau batjocori stilul rockerilor, fiți voi mai buni atunci, și mai capabili !
data nu este cea corectă

Etichete: , , ,