Despre educație sexuală, sexualitate și sexologi

La mine în oraș este o fântână arteziană ce are ca obiect central o fată, ea se numește  „Fata pe valuri”, sau mai popular gălățenesc- nespălata. Cumva pentru că veșnic este spălată de apa din fântână.
Și vorbeau doi indivizi în autobuz despre acestă „fată”, cum că un jet de apă o stropește fix pe...părțile intime. Se rânjeau așa discret...pe sub mustăți. M-am gândit că acești oameni au fost acei copii care se hlizeau când auzeau cuvântul cu p.
Cumva...și eu am trecut prin asta, nu e ceva ce aș putea să ascund. Însă acești indivizi din autobuz erau cam trecuți prin viață, nu erau adolescenți.

Asta mi-a dat de gândit și m-a făcut să mă gândesc instantaneu la cartea de educație sexuală pe care am citit-o recent: „Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex” de Meg Hickling. Acestă profesoară ne îndrumă, ne învață să abordăm tema „sex și sexualitate” mult mai profesionist, mai deschis și mai serios decât o făceau în trecut părinții noștri.
 De ce? Pentru că:
„În toamna lui 1998, ONU a publicat rezultatele unei anchete efectuate în întreaga lume, din care reieșea că educația sexuală tinde să-i încurajeze pe cei ce o primesc să-și înceapă viața sexuală mai târziu. În raport se arăta totodată că elevii care beneficiază de educație sexuală au un număr mai mic de parteneri sexuali, se confruntă mai rar cu sarcini neplanificate și suferă de mai puține boli cu transmitere sexuală decât cei lipsiți de acest tip de educație.”  Fragment din cartea „ Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex”, de Meg Hickling.

Avem nevoie de educație sexuală încă de când suntem mici. Copii trebuie să li se spună adevărul. Dacă îl mai poți păcăli cu o bombonică până îl scoți în parc sau până se oprește ploaia, despre moș Crăciun sau iepurașul de Paște, ei bine, despre sex și părțile corpului nu e bine să o faci. Așa că cel mai bine este să:

Pentru că informația corectă înseamnă protecție. De exemplu, atunci când Meg Hickling a făcut cercetare la închisoare, stând de vorbă cu deținuții care au sedus, amăgit și implicit abuzat sexual copii, au spus cum își alegeau țintele:acei copii care știau denumirile corecte ale organelor genitale erau clar instruiți de adulți, implicit știau ce înseamnă abuz sexual, ce este în regulă și ce nu, iar cei care cădeau în capcană erau atrași de mirajul necunoscutului, mânați de curiozitate.



De ce este importantă educația sexuală? Pentru că ne protejează copiii de abuzuri, de viață dezordonată și de pericolul de a face sex din dorința de a se răzbuna. Pentru ca să nu mai avem adolescente de 12-15 ani însărcinate, copii abandonați născuți prin wc-urile școlii. Pentru că vrem o lume mai informată, mai deșteaptă, mai bine sănătoasă fizic și mental.
Educația sexuală nu te învață să faci sex mai mult sau la vârste fragede. Te învață să îți înveți corpul, să-l asculți atunci când îți comunică ceva.
Și pentru că educația sexuală te învață că a face sex responsabil și în cunoștință de cauză e de bine. Face parte din noi, e ceva firesc, e plăcut, e o formă de exprimare între parteneri care se plac sau se iubesc. 
A face sex cu cineva se numește relație sexuală, iar atunci când aceasta ,din diverse motive, nu funcționează sănătos, fie te deranjează ceva e bine să afli cauza problemei. 
Nu mai spun că partenerul tău trebuie să știe dacă te deranjează ceva, poate ai probleme emoționale, poate ai o problemă de natură biologică sau poate psihologică.
În orice caz, un sexolog te poate ajuta.
Un sexolog este specialist în sexologie, disciplina care studiază sexualitatea și problemele psihofiziologice, un medic care este tobă de educație sexuală și sexologie și care te poate ajuta în problemele ce le întâmpini.
Și dacă nu ai cojones să întrebi ceva pe vecina de la doi despre probleme tale sexuale, e perfect, mai bine nu o întreba, apelează la specialiști, iar acest sexolog București te poate lămuri și online.

Etichete: , , , , , , ,